Kolačići

Šta je kolačić?

Kolačić je jednostavna tekstualna datoteka koju server veb stranice pohranjuje na vaš računar ili mobilni uređaj. Samo taj server moći će da preuzme ili pročita sadržaj tog kolačića. Svaki kolačić je jedinstven za vaš pregledač veb stranica. U sebi će sadržati neke anonimne informacije poput jedinstvenog identifikatora, imena stranice i nekih brojeva. Dozvoljava veb stranici da zapamti pojedinosti poput vaših korisničkih parametara. Kolačiće može postaviti veb stranica koju posećujete (takozvani „direktni kolačići”) ili ih mogu postaviti druge veb stranice koje prikazuju sadržaj na stranici koju ste posetili („nezavisni kolačići”).

Dozvoljavanje ili blokiranje kolačića

Korišćenjem naše veb stranice, pristajete na upotrebu i skladištenje kolačića u vašem uređaju. Našu veb stranicu možete pregledati i bez kolačića, ali će vam u tom slučaju biti dostupne ograničene usluge. Pohranjivanje kolačića na vašem uređaju možete sprečiti podešavanjem vašeg pregledača tako da ne prihvata kolačiće. Napominjemo da većina pregledača veb stranica ima podrazumevano podešavanje za prihvatanje kolačića. Takođe, kolačiće koji su pohranjeni na vaš uređaj možete obrisati u svakom trenutku. Uputstvo za ovo možete pronaći u priručniku za vaš pregledač ili vaš uređaj.

Direktni kolačići

cookie_notice_accepted
Ovaj kolačić označava da je korisnik prihvatio politiku upotrebe kolačića. Omogućava da se poruka o kolačićima više ne prikazuje kada se jednom zatvori.

PHPSESSID
Ovo je opšti kolačić koji se koristi za upravljanje vašom internet sesijom i koracima navigacije.

Nezavisni kolačići

_ga
Servis Google Analytics koristi ovaj kolačić kako bi odredio svrhu posete korisnika, sastavljajući izveštaje o aktivnosti veb stranice za operatere veb stranica i radi poboljšanja iskustva korisnika.
ROK: Dve godine

_utma
Servis Google Analytics koristi ovaj kolačić kako bi razlikovao korisnike i sesije. Kolačić se ažurira svaki put kada se podaci pošalju servisu Google Analytics.
ROK: Dve godine

_utmz
Servis Google Analytics koristi ovaj kolačić kako bi sačuvao izvor mrežnog saobraćaja ili kampanje koje vode do korisnikove posete.
ROK: Šest meseci

_utmb
Servis Google Analytics koristi ovaj kolačić kako bi razlikovao nove sesije i posete. Kolačić se ažurira svaki put kada se podaci pošalju servisu Google Analytics.
ROK: 30 minuta

_utmc
Servis Google Analytics koristi ovaj kolačić kako bi prepoznao nove posetioce.
ROK: Kraj sesije

Početak